BlueGreenTest® Sinilevätesti pakkaus

 

BlueGreenTest® Sinilevätestillä tunnistat sinilevän myrkkypitoisuuden


Suomessa sinilevää kasvaa sekä merialueilla että sisävesillä. Kun sinilevä kuolee, sen sisältämä myrkky vapautuu ja voi jäädä vesistöön moneksi päiväksi. Paljaalla silmällä myrkkyä ei voi havaita, mutta siitä huolimatta sille voi altistua. Salofan BlueGreenTest® Sinilevätesti paljastaa veden myrkkypitoisuuden helposti ja nopeasti. Se tarjoaa turvaa niin mökkeilijöille, koiranomistajille kuin lapsiperheillekin – kaikille, jotka oleskelevat vesistöjen äärellä.

 

Tunnistatko sinilevämyrkyn?

Sinilevän tunnistaa vihreistä hiukkasista, jotka usein esiintyvät laajoina lauttoina vesistöjen rannoilla. Sinilevää nostaessa se hajoaa, toisin kuin muut levälajit. Silmällä tai kepillä ei kuitenkaan voi havaita, onko vedessä sinilevän tuottamaa myrkkyä. Puhtaalta vaikuttava vesi voi todellisuudessa olla hyvinkin myrkyllistä.

Yleisimpien sinilevämyrkkyjen, mikrokystiinin ja nodulariinin, tuottamia oireita ovat ihottuma, päänsärky, pahoinvointi, kurkku- ja korvaärsytys, silmäoireet sekä vatsa- ja suolisto-oireet. Niiltä voi välttyä Salofan sinilevätestillä, joka tunnistaa veden myrkkypitoisuuden 15 minuutissa.

 

Kaksi viivaa kertoo myrkystä, yksi myrkyttömyydestä

Testaaminen on helppoa. Riittää, että ottaa teelusikallisen näytevettä näytteenottopurkkiin, jonka synnyttämä kemiallinen reaktio lämmittää veden. Tämän jälkeen näytteenottopurkista otetaan pipetillä vettä ja laitetaa sitä testikasetin reikään. Testitulos on luettavissa viiden minuutin jälkeen. Jos testikasettiin ilmestyy yksi viiva, on vesi myrkytöntä, jos kaksi, on vesi myrkyllistä.
 Myrkyille voi altistua odottamattomissakin paikoissa. Jos esimerkiksi nostaa vettä kaivosta, joka on lähellä järven tai meren vesirajaa, voi kaivoveteen kulkeutua sinilevämyrkkyä kallion halkeaminen kautta.

Salofan Salofan BlueGreenTest® Sinilevätesti on Turun yliopiston ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kehittämä ja se on ollut kuluttajien saatavilla vuodesta 2017. Sillä veden myrkkypitoisuus kannattaa testata aina ennen kuin menee uimaan, päästää lapsen ja koiran veteen tai käyttää vettä löylyvetenä. Sinilevätesti on halpa hinta siitä, että välttyy altistumiselta sinilevämyrkyille.